Barszcz wigilijny - jak zrobić?
02.03.2022
Podczas wieczerzy wigilijnej nie może zabraknąć zupy - w większości domów jest to barszcz czsrwony - aromatyczny, przygotowany na zakwasie, serwowany z uszkami ma wielu zwpolenników.
Poniżej zamieszczamy przepisy na barszcz czerwony na zakwasie, barszcz z buraków, a także na uszka z farszem grzybowym. Zachęcamy do lektury!
Zakwas na barszcz wigilijny
Wiele osób decyduje się na przygotowanie barszczu wigilijnego na zakwasie. Taki barszcz smakuje doskonale a dzięki naturalnym składnikom jest bardzo zdrowy. Jak przygotować wspomniany powyżej zakwas? Służymy pomocą!
Składniki:
- 500 g buraków
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 szklanki wody
- sól
- pieprz w ziarenkach
- 2 liście laurowe
- plasterek imbiru
- kumin
- kolendra
- ziele angielskie
- plasterek korzenia chrzanu
Niezbędne okażą się także:
- czysty, wyparzony słoik lub kamionka
- deska do krojenia
- garnek
- sito
- lejek
Przygotowanie:
- Buraki myjemy, obieramy i kroimy w grubą kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
- Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy łyżeczkę soli.
- Do słoika bądź kamionki wsypujemy przyprawy, następnie dodajemy buraki i czosnek.
- Znajdujące się w kamionce buraki zalewamy solanką – pod powierzchnią solanki powinny znaleźć się wszystkie buraki.
- Zakrywamy słoik bądź kamionkę i odstawiamy w ciepłe miejsce - na przykład do szafki kuchennej.
- Należy odczekać około 5-dni, warto codziennie zaglądać do zakwasu, a jeśli pojawi się na nim biała piana zebrać ją czystą, wyparzoną łyżką.
- Gdy już zakwas będzie gotowy, wystarczy przelać przez sito, szczelnie zakręcić i schować do lodówki.
Barszcz czerwony na zakwasie ‒ jak przygotować?
Mamy już przepyszny, naturalny zakwas - jak przygotować barszcz? W tej kwestii również służymy pomocą!
Składniki:
- zakwas
- kiszone buraki - najlepiej z przygotowanego wcześniej zakwasu
- seler naciowy
- marchewki
- pietruszka
- cebula
- ząbki czosnku
- łyżka masła klarowanego
- korzeń selera
- 1l gorącej wody
- opcjonalnie śliwki suszone
- przyprawy sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek i inne według uznania
Wykonanie
- Warzywa myjemy i obieramy ze skórki i kroimy,
- W garnku rozgrzewamy masło i dodajemy warzywa.
- Zalewamy wszystko gorącą wodą i gotujemy przez około 20 minut.
- Dodajemy jabłko i suszone śliwki oraz inne dodatki, na przykład grzybki i gotujemy przez 20 minut.
- Po 20 minutach wyjmujemy warzywa i dodajemy zakwas, kiszone buraki oraz przyprawy.
- Wszystko gotujemy na małym ogniu przez około 20-30 minut.
Gotowe!
Przepis na barszcz wigilijny z uszkami
Wiele osób nie wyobraża sobie czerwonego barszczu bez uszek. Poniżej znajdziecie przepis na wigilijne, smaczne uszka z farszem grzybowym.
Składniki - ciasto:
- 2 i ½ szklanki mąki tortowej
- żółtko
- szczypta soli
- 130 ml gorącej, przegotowanej wody
- 7 łyżek masła
Składniki - farsz
- pieczarki
- cebula
- sól i pieprz
- opcjonalnie natka pietruszki
Wykonanie - farsz:
- Pieczarki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce.
- Całość smażymy i przyprawiamy.
- Odstawiamy do wystygnięcia.
Wykonanie - ciasto:
- W rondelku roztapiamy masło i odstawiamy do ostygnięcia.
- Mieszamy wszystkie składniki - mąkę, żółtko, masło, szczyptę soli, wodę dodajemy partiami.
- Dokładnie ugniatamy ciasto, aż będzie miękkie i puszyste.
- Wyrobione ciasto zabezpieczamy folią i odstawiamy do lodówki na około 20 minut.
- Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółeczka ‒ do wycinania możemy wykorzystać szklankę.
- Na środku kółeczek umieszczamy farsz i zalepiamy, tak jak w przypadku pierogów.
- Gotowe! Pozostaje tylko gotowanie uszek.
Barszcz wigilijny tradycyjny
Oczywiście barszcz na zakwasie to nie jedyne rozwiązanie. Przepyszny, tradycyjny barszcz wigilijny przygotować można z buraków. Poniżej przepis.
Składniki:
- półtora kilograma buraków ćwikłowych
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- por
- seler
- 2-3 ząbki czosnku
- liście laurowe
- pieprz, sól
- opcjonalnie garść suszonych grzybów i jabłka
Wykonanie:
- Myjemy, obieramy i kroimy włoszczyznę.
- Włoszczyznę wrzucamy do garnka i zalewamy około 2 litrami wody.
- Dodajemy przyprawy i czosnek.
- Całość gotujemy przez około 30 minut.
- W tym czasie przygotowujemy buraki - obieramy i kroimy.
- Po upływie 30 minut buraki dodajemy do wywaru.
- Opcjonalnie można dodać grzybki oraz jabłka.
- Przyprawiamy do smaku.
- Całość gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut .
- Gotowe!
Inne zupy na wigilię
Choć w wielu domach to właśnie barszcz czerwony króluje na stołach, nie oznacza to, że nie możemy pokusić się o inne zupy. Wśród innych propozycji znajdują się zupa rybna, zupa grzybowa bądź kwaśnica.
Podsumowanie
Barszcz to jedna z najpopularniejszych zup wigilijnych, wiele osób nie wyobraża sobie wieczerzy bez smacznego barszczu własnej roboty. W zależności od preferencji pokusić się możemy o przygotowanie barszczu na własnym zakwasie bądź na ugotowanie go z buraków bez zakwasu. W przypadku zakwasu do pracy musimy przystąpić już kilka dni przed wigilią. Zarówno barszcz na zakwasie, jak i z buraków można spożywać bez dodatków, jak również z uszkami - najlepiej tymi własnej roboty.