Najlepsze sałatki na Święta Bożego Narodzenia
15.02.2023
Święta Bożego Narodzenia to trzy dni nieprzerwanego ucztowania. Odkładamy na ten czas nasze diety i cieszymy się różnymi pysznościami. Nieodłącznym elementem świątecznej uczty są sałatki, czyli potrawy nadające się zarówno na śniadanie i kolację, jak i dodatek do różnego typu dań. Ale, jaką sałatkę przyrządzić na święta? Mamy kilka propozycji!
Sałatka warzywna
Królowa polskich stołów w świątecznym okresie, czyli sałatka warzywna z majonezem. Każda gospodyni ma swój oryginalny przepis na tę potrawę. Najczęściej jednak na stołach króluje sałatka w wersji tradycyjnej, zawierająca wyłącznie podstawowe składniki. Cały sekret tkwi w tym, aby były one w zbliżonych proporcjach i zostały rozdrobnione na kawałeczki o tym samym rozmiarze.
Składniki do przygotowania tradycyjnej sałatki warzywnej? Marchew, pietruszka i seler z bulionu warzywnego, ugotowane wcześniej ziemniaki, surowa cebula, kiszony ogórek oraz jajko ugotowane na twardo. Pokrojone w kosteczkę składniki mieszamy z łyżeczką musztardy, solą, pieprzem i odrobiną majonezu (około 2-3 łyżek). Będzie idealna.
Sałatka śledziowa
Dania rybne to istotny element świątecznego menu. Warto zatem przygotować sałatkę z pysznym śledziem a’la Matjas. Do pokrojonego w kostkę śledzia dodajmy proporcjonalną ilość ugotowanych na twardo, pokrojonych na grube kawałki jajek, dwa ogórki kiszone i dwie cebule pokrojone w drobniejszą kostkę. Doprawienie pieprzem i solą będzie zbędne - śledź sam w sobie jest słony. Wszystko mieszamy z odrobiną jogurtu typu skyr i majonezem.
Sałatka typu gyros
Sałatka typu gyros to świetna propozycja na świąteczny stół. Warto podać ją w szklanym naczyniu, aby warstwy sałatki cieszyły również oko. Filet z piersi kurczaka kroimy w drobną kostkę i smażymy z przyprawami do gyrosa. Po ostudzeniu układamy na dnie szklanej miski. Rozkładamy na mięsie plasterki czerwonej cebuli i smarujemy ketchupem. Kolejne warstwy to posiekany w kostkę ogórek kiszony, papryka i kukurydza z puszki. Na górną warstwę nakładamy majonez, przykrywamy posiekaną sałatą pekińską i szczypiorkiem.
Sałatka makaronowa z ananasem
Możesz też przełamać kwaśne smaki sałatką z egzotycznym akcentem. W tym celu polecamy sałatkę makaronową z ananasem. Makaron o drobnej strukturze (muszelki lub ziarnka) ugotuj al dente i przepłucz zimną wodą. Wymieszaj odsączoną kukurydzą z puszki, ananasem pokrojonym w kostkę i porem pokrojonym w półplasterki. Dodaj szynkę konserwową pokrojoną w drobne kawałki i wymieszaj z odrobiną majonezu. Dla kontrastu dodaj odrobinę soli i pieprzu.
Smacznego!