Ryba po grecku
08.03.2022
W wielu domach na świątecznym stole króluje ryba po grecku. Takie danie ma wielu miłośników, smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno i jest dość proste w przygotowaniu. Jak krok po kroku przygotować rybę po grecku? Zachęcamy do lektury!
Ryba po grecku przepis
Składniki:
- 800 g filetów z dorsza lub innej białej ryby
- 0,5 kg marchewki
- cebula
- 2 pietruszki
- seler
- 1 por
- 1 łyżeczka soli
- 3 ziela angielskie
- 2 listki laurowe
- pieprz
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
A także dość duża patelnia, tarka i naczynie żaroodporne.
Wykonanie:
- Przygotowujemy rybę, myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki, przyprawiamy od odstawiamy.
- Myjemy i obieramy warzywa. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce na grubych oczkach.
- Warzywa wrzucamy na patelnię i smażymy, możemy dodać odrobinę wody. Dodajemy też przyprawy.
- Kroimy cebulę i por i dodajemy do znajdujących się na patelni warzyw. Wszystko mieszamy i smażymy na wolnym ogniu przez około 15-20 minut.
- Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy.
- Wszystko mieszamy i trzymamy na wolnym ogniu, doprawiamy do smaku.
- Smażymy przyprawioną rybę, opcjonalnie przed smażeniem rybę możemy obtoczyć w mące.
- Usmażoną rybę układamy na ręczniku papierowym wody odsączyć tłuszcz, a następnie przekładamy do naczynia żoroodpornego.
- Rybę zalewamy przygotowanym sosem warzywnym.
- Gotowe!
Tak przygotowana ryba smakuje wybornie, w szczególności kolejnego dnia, gdy wszystkie smaki przegryzą się.
Wegetariańska ryba po grecku
Choć tradycyjna ryba po grecku ma wielu miłośników ,nie sprawdzi się w przypadku vegan i wegetarianów. Jak przygotować vege rybę po grecku?
Składniki:
- 500 suszonych kotletów sojowych
- 250 gramów suszonych glonów
- koncentrat pomidorowy - około 6 łyżek
- przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól, papryka
- szklanka bułki tartej
- włoszczyzna ‒ marchewka, pietruszka, por, seler lub mieszanka mrożona
- mąka
Wykonanie:
Starte warzywa i glony gotujemy w około 2 litrach wody, a następnie odcedzamy. Do naszego wywaru wrzucamy kotlety sojowe i gotujemy przez około 5-10 minut. Przygotowujemy w tym czasie masę z mąki i wody. Obtaczamy kotlety wmasie a następnie w bułce tartej, smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym, by odsączyć tłuszcz.
Warzywa z wywaru podsmażamy, dodajemy koncentrat i przyprawy, całość mieszamy i smażymy przez około 10 minut. Kotlety sojowe układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem z warzyw. Gotowe!
Jaka ryba do ryby po grecku?
Jaką rybę powinniśmy zakupić, aby przygotować omawiane dziś danie? Tutaj sprawdzą się ryby białe bez ości. Najlepszym wyborem będą:
- polędwica lub filet z dorsza ‒ dorsz to smaczna, delikatna ryba, która znakomicie sprawdzi się w połączeniu z sosem z włoszczyzny i koncentratu pomidorowego
- mintaj ‒ chuda i smaczna ryba
- miruna ‒ chude, bardzo smaczne, pozbawione ości mięso
- sandacz ‒ ma delikatny, lekko maślany smak, nie ma wielu ości
Mogą to być ryby świeże lub mrożone. W przypadku ryby po grecku nie sprawdzą łosoś czy karp.
Inne ryby na święta
Oczywiście ryba po grecku to nie jednye rybna danie serwowana na świątecznych stołach. Wśród innych wymienić możemy takie, jak:
- zupa rybna
- karp smażony lub pieczony
- łosoś
- śledzie w śmietanie
- rolmopsy
- i inne
Podsumowanie
Ryba po grecku to wyborna danie, kóre gości na świątecznych stołach w polskich domach. Takie danie jest pyszne, zdrowe i dość proste w przygotowaniu. W zależności od preferencji zdecydować się możemy wersję klasyczną - z dorszem, minatjem, miruną lub inna białą rybą, warzywami i koncentratem pomidorowym bądź wegetariańską - z kotletami sojowymi, glonami i warzywami.