Zupa grzybowa wigilijna
07.03.2022
W wielu domach na wigilijnym stole króluje zupa grzybowa. Zupa przygotowana z grzybów leśnych bądź z pieczarek smakuje doskonale i tak samo pachnie, co więcej piękny zapach grzybków unosi się w całym domu.
W jaki sposób przygotować zupę grzybową na wigilię? Poniżej kilka wskazówek. Zachęcamy do lektury!
Zupa grzybowa wigilijna przepis
Zupę grzybową przygotować możemy z grzybów świeżych bądź suszonych, poniżej przepisy wykorzystujące różnego typu składniki.
Składniki:
- 4 litry wody
- łyżki oleju
- 2-3 ząbki czosnku
- 250 g świeżych grzybów, na przykład kurek, borowików, pieczarek, podgrzybków
- 20 g suszonych borowików
- 50 g suszonych podgrzybków
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- kilka liści laurowych
- 200 ml śmietanki 30% lub 3 łyżki śmietany 18%
- ulubione przyprawy
Wykonanie:
- Suszone grzyby płuczemy, a następnie zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 2 godziny.
- Do garnka wrzucamy obrane i pokrojone warzywa, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu.
- Dodajemy suszone grzyby, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe.
- Wszystko gotujemy przez około 35-40 minut.
- Na patelce podsmażamy przeciągnięty przez praskę czosnek, dodajemy grzyby. Trzymamy na małym ogniu przez około 7-9 minut.
- Grzyby dodajemy do naszego wywaru.
- Wszystko gotujemy przez około 35-40 minut.
- Do szklanki lub kubka wlewamy wywar - tak do około ⅓ naczynia, następnie dolewamy śmietankę, opcjonalnie możemy dodać odrobinę mąki. Wszystko razem mieszamy i wlewamy do zupy.
- Gotowe!
- Zupę możemy podać z makaronem lub bez.
Zupa grzybowa z suszonych grzybów przepis
Jak przygotować zupę grzybową z suszonych grzybów? Z myślą o wszystkich zainteresowanych przygotowaliśmy bezproblemowy w wykonaniu przepis.
Składniki:
- suszone grzyby ‒ około 30/40 g
- masło
- włoszczyzna
- cebula
- śmietana 18%
- sól i pieprz
Wykonanie
- Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc.
- Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło.
- Przygotowujemy włoszczyznę i rzucamy do garnka.
- Opiekamy cebulę i dodajemy do wywaru.
- Całość gotujemy na małym ogniu.
- Gdy już wywar będzie aromatyczny, odcedzamy go.
- Do wywaru wrzucamy grzybki, wraz z wodą, w której się moczyły.
- Całość gotujemy przez około 20 minut.
- Przyprawiamy do smaku.
- W zależności od preferencji zupę podajemy czystą, z makaronem lub z łazankami.
- Gotowe!
Klasyczna zupa grzybowa
Składniki:
- włoszczyzna do bulionu
- kg grzybów leśnych
- cebula
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- ząbek czosnku
- 100 ml śmietany 18%
- 100 ml śmietanki 30-36%
- przyprawy
Wykonanie
- W pierwszej kolejności przygotowujemy bulion.
- Przygotowujemy grzyby, kroimy je na kawałeczki.
- W garnku średniej wielkości rozgrzewamy masło i oliwę.
- Obieramy cebulę, kroimy w piórka i wrzucamy do garnka.
- Do garnka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodajemy grzyby, wszystko mieszamy i smażymy na delikatnym ogniu.
- Zalewamy wszystko bulionem, gotujemy na wolnym ogniu.
- Wszystko gotujemy, przyprawiamy do smaku
- Gotowe!
Jaka inna zupa na Boże Narodzenia?
Jakie inne zupy królują na wigilijnych stołach? Oprócz grzybowej w wielu domach pojawiają się:
- Barszcz czerwony, w szczególności barszcz na zakwasie. Bardzo często barszcz serwowany jest z uszkami.
- Zupa rybna, idealna propozycja dla wszystkich miłośników ryb pod każdą postacią.
- Kwaśnica góralska, pyszna zupa z kiszonej kapusty, z dodatkiem grzybów suszonych.
Podsumowanie
W wielu domach podczas wigilijnej wieczerzy serwowana jest zupa grzybowa. W zależności od preferencji zupę możemy przygotować z grzybów suszonych, świeżych, z grzybów leśnych bądź z pieczarek. Zupę możemy podać z makaronem, z łazankami lub bez dodatków. Smacznego!