Ciasta na Boże Narodzenie
08.03.2022
Przygotowania bożonarodzeniowe to również prace w kuchni, między innymi wielkie wypieki. Jakie ciasta cieszą się największą popularnością i w jaki sposób je przygotować? Mamy dla Was garść wskazówek i kilka sprawdzonych przepisów. Zachęcamy do lektury!
Najpopularniejsze ciasta na Boże Narodzenie
Któż nie chce zaskoczyć domowników oraz przybyłych gości rozpływającymi się w ustach wypiekami? Z roku na rok świąteczne ciasta i ciasteczka są coraz smaczniejsze i wyglądają naprawdę doskonale.
Jakie przysmaki najczęściej pojawiają się na świątecznych stołach? W ścisłej czołówce znajdują się:
- serniki
- makowiec
- piernik i pierniczki
- ciasto czekoladowe
- jabłecznik
- orzechowiec
- bezy
- kruche ciasta z owocami i bakaliami
- placek drożdżowy
- ciasta z kremem
Coraz częściej serwowane są także ciasto z buraka, ciasto marchewkowe z mascarpone oraz wszelkiego typu wypieki do przygotowania, których nie są potrzebne produkty odzwierzęce.
Ciasta na Boże Narodzenie przepisy
- Makowiec
Wielu łasuchów nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez makowca domowej roboty. Warto też podkreślić, że zgodnie z tradycją, makowiec zjedzony w wigilijny wieczór ma zapewnić pomyślność. Jak przygotować taką słodkość?
Składniki - ciasto:
- 500 g mąki
- 250 ml ciepłego mleka
- pół kostki masła
- 40 g drożdży
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 4 żółtka
Masa makowa - składniki:
- 300 ml mleka
- 300 g maku
- 2 białka
- bakalie według uznania - rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa, migdały
- miód do smaku według uznania
- łyżka likieru, spirytusu bądź wódki
Wykonanie:
- Zaczynamy od masy. Mak myjemy, zalewamy wrzątkiem i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- W rondelku roztapiamy masło, wrzucamy mąkę, bakalie, miód, cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy alkohol i nadal mieszamy. Trzymamy na wolnym ogniu przez około 10 minut a następnie odstawiamy do wystygnięcia.
- W tym czasie ubijamy białka. Gdy już masa wystygnie, dodajemy pianę z białek.
- Masa gotowa!
Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie masy makowej, możemy kupić gotową.
Ciasto - wykonanie:
- W pierwszej kolejności rozpuszczamy drożdze w 4 łyżkach mleka, z doroniną cukru. Odstawiamy, aby wyrosły.
- W garnku rozpuszczamy masło.
- Roztopione masło łączymy z mlekiem, mąką, żółtkami, cukrem. Dodajemy także drożdże.
- Całość delikatnie mieszamy - najlepiej wykorzystać do tego drewnianą łyżkę.
- Ciasto dzielimy na dwie części.
- Każdą z części rozwałkowujemy.
- Na połowę każdej z części ciasta nakładamy naszą masę makową i zwijamy w rulon.
- Rulony smarujemy białkiem i układamy w blachach
- Pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę.
Opcjonalnie upieczone makowce posmarować można lukrem.
Pierniczki bożonarodzeniowe
Wypiekanie pierniczków to w wielu domach prawdziwa tradycja. Pierniczki są nie tylko pyszne, ale należą do ciast łatwych w przygotowaniu. Co więcej, wycinanie i zdobienie pierników to wspaniała zabawa zarówno dla dużych, jak i dla małych.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- przyprawa piernikowa
- 2 łyżki masła
- ¼ szklanki ciepłego mleka
- 2 jajka
- 1, 5 łyżeczki sody oczyszczonej
- ⅓ szklanki cukru
- 2 łyżeczki miodu
Wykonanie:
- Przesiewamy mąkę - najlepiej na blat bądź na stolnicę.
- Do przesianej mąki dodajemy ciepły miód. Mieszamy.
- Siekamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki - masło, sodę oczyszczoną, cukier, przyprawę i jedno jajko.
- Ugniatamy ciasto, stopniowo dolewając mleko.
- Nadal ugniatamy - ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję.
- Rozwałkowujemy ciasto.
- Gdy już ciasto będzie dobrze rozwałkowane, pozostanie wycięcie pierniczków - tutaj niezbędne są odpowiednie foremki.
- Pierniczki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez około 10-15 minut
- Po upieczeniu pozostaje wyłącznie dekorowanie pierników. Podczas dekorowania z pewnością przyda się lukier, cukrowe perełki, posypka i wiele innych.
Łatwe ciasta na święta
Wśród łatwych do przygotowania ciast na święta wymienić możemy sernik. Poniżej przepis.
Składniki:
- 1 kg twarogu półtłustego
- szklanka cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 100 g masła
- 7 jajek
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- opcjonalnie rodzynki, skórka pomarańczowa bądź inne dodatki
Wykonanie
- Dno tortownicy smarujemy masłem.
- Mieszamy mąkę i skrobię.
- W misce ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym.
- Wszystko miksujemy - podczas miksowania dodajemy żółtka.
- Dodajemy ser oraz mąkę wymieszaną ze skrobią.
- Ubijamy białka.
- Białka dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką.
- Masę umieszczamy w brytfance.
- pieczemy w 170 stopniach przez około 70 minut.
Gotowe!
Podsumowanie
Po wigilijnej wieczerzy nadchodzi czas na deser. Wśród najczęściej serwowanych wypieków znajdują się oczywiście makowiec, pierniczki i sernik, ale także kruche ciasta z owocami i bakaliami, jabłecznik, orzechowy czy ciasto czekoladowe. Wszystkie ciasta są przepyszne.