Używasz przestarzałej przeglądarki internetowej. Proszę zaktualizuj swoją przeglądarkę dla zapewnienia poprawnego wyświetlania strony.

Przejdź do treści
🔥Gorąca oferta! 10% zniżki🔥 Ważny do 21.11. Kod HAPPY

Ciasta na Boże Narodzenie

08.03.2022

Ciasta na Boże Narodzenie

Przygotowania bożonarodzeniowe to również prace w kuchni, między innymi wielkie wypieki. Jakie ciasta cieszą się największą popularnością i w jaki sposób je przygotować? Mamy dla Was garść wskazówek i kilka sprawdzonych przepisów. Zachęcamy do lektury! 

Najpopularniejsze ciasta na Boże Narodzenie

Któż nie chce zaskoczyć domowników oraz przybyłych gości rozpływającymi się w ustach wypiekami? Z roku na rok świąteczne ciasta i ciasteczka są coraz smaczniejsze i wyglądają naprawdę doskonale. 

Jakie przysmaki najczęściej pojawiają się na świątecznych stołach? W ścisłej czołówce znajdują się: 

  • serniki
  • makowiec
  • piernik i pierniczki 
  • ciasto czekoladowe 
  • jabłecznik 
  • orzechowiec
  • bezy 
  • kruche ciasta z owocami i bakaliami
  • placek drożdżowy 
  • ciasta z kremem

Coraz częściej serwowane są także ciasto z buraka, ciasto marchewkowe z mascarpone oraz wszelkiego typu wypieki do przygotowania, których nie są potrzebne produkty odzwierzęce.

Ciasta na Boże Narodzenie przepisy

  1. Makowiec

Wielu łasuchów nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez makowca domowej roboty. Warto też podkreślić, że zgodnie z tradycją, makowiec zjedzony w wigilijny wieczór ma zapewnić pomyślność. Jak przygotować taką słodkość? 

Składniki - ciasto: 

  • 500 g mąki
  • 250 ml ciepłego mleka
  • pół kostki masła 
  • 40 g drożdży
  • szczypta soli 
  • 200 g cukru 
  • 4 żółtka 

Masa makowa - składniki:

  • 300 ml mleka 
  • 300 g maku 
  • 2 białka 
  • bakalie według uznania - rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa, migdały 
  • miód do smaku według uznania 
  • łyżka likieru, spirytusu bądź wódki 

Wykonanie:

  1. Zaczynamy od masy. Mak myjemy, zalewamy wrzątkiem i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. W rondelku roztapiamy masło, wrzucamy mąkę, bakalie, miód, cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy alkohol i nadal mieszamy. Trzymamy na wolnym ogniu przez około 10 minut a następnie odstawiamy do wystygnięcia. 
  3. W tym czasie ubijamy białka. Gdy już masa wystygnie, dodajemy pianę z białek. 
  4. Masa gotowa! 

Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie masy makowej, możemy kupić gotową. 

Ciasto - wykonanie: 

  1. W pierwszej kolejności rozpuszczamy drożdze w 4 łyżkach mleka, z doroniną cukru. Odstawiamy, aby wyrosły. 
  2. W garnku rozpuszczamy masło.
  3. Roztopione masło łączymy z mlekiem, mąką, żółtkami, cukrem. Dodajemy także drożdże.
  4. Całość delikatnie mieszamy - najlepiej wykorzystać do tego drewnianą łyżkę. 
  5. Ciasto dzielimy na dwie części. 
  6. Każdą z części rozwałkowujemy. 
  7. Na połowę każdej z części ciasta nakładamy naszą masę makową i zwijamy w rulon. 
  8. Rulony smarujemy białkiem i układamy w blachach
  9. Pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę. 

Opcjonalnie upieczone makowce posmarować można lukrem. 

makowiec

Pierniczki bożonarodzeniowe 

Wypiekanie pierniczków to w wielu domach prawdziwa tradycja. Pierniczki są nie tylko pyszne, ale należą do ciast łatwych w przygotowaniu. Co więcej, wycinanie i zdobienie pierników to wspaniała zabawa zarówno dla dużych, jak i dla małych. 

Składniki: 

  • 2 szklanki mąki 
  • przyprawa piernikowa
  • 2 łyżki masła 
  • ¼ szklanki ciepłego mleka 
  • 2 jajka
  • 1, 5 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • ⅓ szklanki cukru 
  • 2 łyżeczki miodu 

Wykonanie:

  1. Przesiewamy mąkę - najlepiej na blat bądź na stolnicę.
  2. Do przesianej mąki dodajemy ciepły miód. Mieszamy. 
  3. Siekamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki - masło, sodę oczyszczoną, cukier, przyprawę i jedno jajko. 
  4. Ugniatamy ciasto, stopniowo dolewając mleko. 
  5. Nadal ugniatamy - ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. 
  6. Rozwałkowujemy ciasto. 
  7. Gdy już ciasto będzie dobrze rozwałkowane, pozostanie wycięcie pierniczków - tutaj niezbędne są odpowiednie foremki. 
  8. Pierniczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. 
  9. Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez około 10-15 minut
  10. Po upieczeniu pozostaje wyłącznie dekorowanie pierników. Podczas dekorowania z pewnością przyda się lukier, cukrowe perełki, posypka i wiele innych.

Pierniczki

Łatwe ciasta na święta

Wśród łatwych do przygotowania ciast na święta wymienić możemy sernik. Poniżej przepis. 

Składniki: 

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • szklanka cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g masła 
  • 7 jajek
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • opcjonalnie rodzynki, skórka pomarańczowa bądź inne dodatki

Wykonanie 

  1. Dno tortownicy smarujemy masłem.
  2. Mieszamy mąkę i skrobię. 
  3. W misce ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym.
  4. Wszystko miksujemy - podczas miksowania dodajemy żółtka. 
  5. Dodajemy ser oraz mąkę wymieszaną ze skrobią.
  6. Ubijamy białka. 
  7. Białka dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. 
  8. Masę umieszczamy w brytfance. 
  9. pieczemy w 170 stopniach przez około 70 minut. 

Gotowe! 

Sernik

Podsumowanie 

Po wigilijnej wieczerzy nadchodzi czas na deser. Wśród najczęściej serwowanych wypieków znajdują się oczywiście makowiec, pierniczki i sernik, ale także kruche ciasta z owocami i bakaliami, jabłecznik, orzechowy czy ciasto czekoladowe. Wszystkie ciasta są przepyszne. 

Stwórz wiadomość
Podaruj radość
🔥Gorąca oferta! 10% zniżki🔥
Oferta ważna do 21.11
Wklej kod w koszyku aby dodać zniżkę