Dania wigilijne - 12 Najpopularniejszych potraw
07.03.2022
Jak święta Bożego Narodzenia, to oczywiście wielkie gotowanie. Z roku na rok zajadamy się pysznymi daniami ‒ zarówno tradycyjnymi, jak i w nowocześnym wydaniu. O czym dobrze pamiętać podczas przygotowywania wigilijnego menu? Poniżej kilka informacji. Zachęcamy do lektury!
Potrawy na wigilijnym stole
Warto pamiętać o tym, że zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinny znaleźć się dania przyrządzone ze składników:
- z sadu ‒ na przykład jabłka, śliwki
- z pola ‒ składniki z pola to między innymi kapusta, marchewka, buraki
- z wody ‒ tutaj wymienić możemy ryby, na przykład karpia, dorsza czy śledzie
- z lasu ‒ składniki z lasu to przede wszystkim grzyby
Wiele osób zadaje sobie pytanie czy wigilijne dania powinny być postne? Zgodnie z przepisami prawa kanonicznego w wigilię nie obowiązuje ani post jakościowy, ani ilościowy, można więc spożywać potrawy mięsne w dowolnej liczbie. W wielu domach pielęgnowana jest jednak tradycja, zgodnie z którą, w wigilie spożywane są wyłącznie potrawy postne.
Dania wigilijne ‒ lista
W większości polskich domów znana jest tradycja, zgodnie z którą 24 grudnia na stole powinno pojawić się 12 potraw. Dwanaście dań to nawiązanie do 12 apostołów, którzy zasiedli z Jezusem do ostatniej wieczerzy.
Jakie dania są najpopularniejsze? Poniżej lista:
-
barszcz czerwony z uszkami lub zupa grzybowa lub zupa rybna lub żurek
-
pierogi z kapustą i grzybami
-
kapusta z grochem
-
karp smażony lub w galarecie
-
kluski z makiem
-
sałatka jarzynowa
-
śledzie
-
ryba po grecku
-
kompot z suszonych owoców
-
kutia
-
makowiec
-
piernik
Wśród innych serwowanych w wigilię potrwaw zanajdują się również dorsz w sosie myśliwskim, gołąbki z kaszą i grzybami, pierogi ruskie, paszteciki z grzybami, vege pasztety i wiele, wiele innych - gospodynie i gospodarze każdego roku zaskakują bliskich wyjątkowymi daniami. W sieci, jak również w różnego typu książkach kucharskich znajdziemy mnóstwo nowoczesnych, jak i tradycyjnych przepisów.
Podsumowanie
Jakie dania wigilijne uchodzą za najbardziej popularne i zgodnie z tradycją powinny być sporzywane podczas wieczerzy wigilijnej? Tutaj wymienić możemy barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, kapustę z grochem, karpia smażonego lub w galarecie, kluski z makiem, kompot z suszonych owoców, kutię czy, makowiec.