Karp na wigilię
07.03.2022
Karp to jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych. Wymieniona ryba rokrocznie pojawia się podczas tej wyjątkowej kolacji i cieszy się dużym powodzeniem. W zależności od preferencji skusić się można na karpia smażonego bądź pieczonego z różnymi dodatkami. Poniżej kilka wskazówek. Zachęcamy do lektury!
Karp na wigilię przepisy
W jaki sposób przygotować karpia na wigilię? Służymy pomocą! Poniżej przepisy na karpia smażonego, pieczonego bądź w galarecie. Mamy nadzieje, że będą przydatne.
Karp smażony I
Wiele osób nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez smażonego karpia. Jak go przyrządzić, by był naprawdę pyszny?
Składniki:
- filet z karpia
- sól i pieprz bądź inne ulubione przyprawy
- bułka tarta
- 2 cytryny
- masło lub olej do smażenia
Wykonanie
- Wyciskamy sok z cytryny. Płuczemy filety i umieszczamy w naczyniu z sokiem. Odstawiamy na 5-10 minut po czym ponownie płuczemy.
- Filety przyprawiamy i odstawiamy na jakiś czas - najlepiej na całą noc.
- Filety obtaczamy w bułce tartej.
- Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy rybę.
- Gotowe!
Karp smażony II
Składniki
- karp ‒ płaty lub dzwonka
- jajko
- mąka
- ulubione przyprawy
- cebula
- olej lub masło
Wykonanie
- Karpia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Przyprawiamy ulubionymi przyprawami - mogą to być po prostu pieprz i sól.
- Można odstawić rybę na godzinę lub dłużej, wtedy przyprawy będą bardziej wyczuwalne.
- Kroimy cebulę w piórka.
- Roztrzepujemy jajko, na kolejną miseczkę wsypujemy makę.
- Rozgrzewamy olej.
- Smażymy karpia.
- Gdy już usmażymy rybę, przekładamy ją do naczynia zaroodpornego lub na talerz.
- Podsmażamy cebulkę.
- Podsmażoną cebulę układamy na karpiu.
Karp pieczony
Karp pieczony smakuje doskonale. Jak go przyrządzić? Poniżej przepis.
Składniki
- karp
- cebula
- przyprawy
- masło
- mąka
Wykonanie
- Odpowiednio przygotowane dzwonka bądź płaty myjemy.
- Kroimy cebulę, cebulę układamy na kawałkach ryby i chowamy do lodówki - najlepiej na całą noc, dzięki temu pozbędziemy się zapachu mułu.
- Wyrzucamy cebulę, kawałki ryb przyprawiamy solą pieprzem lub innymi przyprawami.
- Przygotowujemy blachę lub naczynie żaroodporne ‒ smarujemy je masłem.
- Włączamy piekarnik, ustawiamy go na 180 stopni.
- Rybę obtaczamy w mące i układamy w naczyniu.
- Wkładamy rybę do piekarnika.
Karp pieczony II
A może karp pieczony z owocami? Takie danie z pewnością będzie cieszyło się powodzeniem wśród domowników.
Składniki
- filet z karpia
- duża łyżka miodu
- 2 pomarańcze
- cytryna
- opcjonalnie łyżeczka musztardy
- sól
- masło
Wykonanie
- Płuczemy odpowiednio przygotowaną rybę.
- Przygotowujemy zalewę ‒ wyciskami sok z obu pomarańczy i z cytryny, dodajemy miód i ewentualnie musztardę ‒ wszystko mieszamy.
- Smarujemy masłem naczynie, w którym będziemy piec rybę.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Umieszczamy rybę w naczyniu, posypujemy solą i zalewamy naszą zalewą.
- Gotowe!
Karp w galarecie
Nie brakuje też miłośników karpia w galarecie. Jak przygotować taki przysmak?
Składniki
- ryba
- sól i pieprz
- liście laurowe
- ziele angielskie
- marchewka,
- pietruszka
- seler
- cebula
- żelatyna
- cytryna
Wykonanie
- Przygotowujemy rybę.
- Myjemy, obieramy i kroimy warzywa.
- Warzywa wrzucamy do dużego garnka, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy sól i pieprz, całość gotujemy przez około 20-25 minut.
- Do garnka dodajemy kawałki ryby i gotujemy do miękkości, około 20-25 minut.
- Wyjmujemy rybę.
- Odcedzamy wywar.
- Żelatynę mieszamy z około trzema łyżkami zimnej wody.
- Żelatynę dodajemy do ciepłego wywaru.
- Wywar z żelatyną możemy doprawić do smaku, można też dodać nieco soku z cytryny.
- Rybę układamy na półmiskach i zalewamy wywarem.
- Gotowe!
Inne wigilijne dania
Jakie inne dania goszczą na wigilijnych stołach? Wymienić tutaj możemy różnego typu zupy ‒ na przykład barszcz czerwony, zupę grzybową lub rybną, rybę po grecku, śledzie, sałatkę warzywną, pierogi z kapustą i grzybami, kapustę z grochem, kluski z makiem. Nie może także zabraknąć deserów, wśród tych, które pojawiają się najczęściej wymienić można makowiec, sernik, pierniczki.
Podsumowanie
Jak kolacja wigilijna to oczywiście karp. Wymieniona ryba pojawia się na polskich stołach od dawien dawna i nic nie wskazuje na to, by cokolwiek miało zmienić się w tej kwestii.