Kluski z makiem ‒ wigilijny przysmak
02.03.2022
Jedną wśród dwunastu potraw, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole są kluski z makiem. Makaron własnej roboty i mak z dodatkami smakują wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Jak przygotować kluski z makiem? O czym w szczególności pamiętać i jakie jeszcze potrawy z makiem goszczą na świątecznych stołach? Poniżej kilka informacji. Zachęcamy do lektury!
Wigilijne kluski z makiem
Kluski z makiem są nie tylko bardzo smaczne, ale także zdrowe. W końcu mak ma wiele właściwości prozdrowotnych, przede wszystkim zawiera witaminy A, D, E, a także witaminę C. Ponadto mak stanowi źródło wapnia, miedzi, żelaza, manganu, magnezu, jest bogaty w błonnik pokarmowy.
Kluski z makiem przepis
Jak przygotować kluski z makiem? Poniżej przepis:
Kluski:
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 3 jajka
- szczypta soli
- ¼ szklanki wody
- 2 łyżki oleju
Farsz:
- 100 g maku
- skórka pomarańczowa
- posiekane orzechy
- 2 łyżeczki masła
- opcjonalnie rodzynki lub migdały
Wykonanie:
Do przesianej mąki wbijamy jajka, dodajemy wodę, 2 łyżki oleju, wodę i szczyptę soli. Wszystkie składniki mieszamy i ugniatamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę rozwałkowujemy na cienki placek. Wycinamy kluski o pożądanym kształcie. Gotujemy w osolonej wodzie. Do wody możemy dodać odrobinę masła. Gotowe! Czas na farsz!
Mak zalewamy wrzątkiem i dwukrotnie mielimy. Do zmielonego maku dodajemy miód i inne dodatki ‒ w zależności od preferencji mogą to być skórka pomarańczowa, migdały, rodzynki, a nawet amaretto czy likier, mamy naprawdę wiele możliwości. Wszystko razem dokładnie ucieramy. Gdy już składniki zmieszają się, dodajemy makaron i kolejny raz dokładnie mieszamy.
Kluski z makiem z puszki na wigilię
Przed świętami Bożego Narodzenia nie brakuje obowiązków i nie każdy ma czas na mielenie maku, a jak wiadomo, taka czynność jest dość pracochłonna. Tutaj doskonałym rozwiązaniem jest zakup gotowej masy makowej. W internetowych, jak i stacjonarnych sklepach znajdziemy całe mnóstwo różnego typu mas, z dodatkami i bez. Jeśli naprawdę brakuje nam czasu, zamiast robienia klusek możemy kupić gotowy makaron, na przykład kokardki bądź inny rodzaj.
Gotową masę makową wystarczy wrzucić do garnka i lekko podgrzać. W zależności od preferencji możemy dodać miód, żurawinę, orzechy, migdały lub inne dodatki. Wszystko razem mieszamy.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu ‒ wszystko razem mieszamy.
Jak serwować kluski z makiem?
Jak serwować kluski z makiem? Możemy podać je na zimno, ale także na ciepło. Jeśli chcemy zaserwować ciepłą wetrsję, lekko podgrzejmy naszą potrawę w wysmarowanym masłem naczyniu zaroodppornym. Kluski sprawdzą się zarówno jako deser, jak i jako danie główne.
Inne potrawy z makiem na wigilię
Jakie inne potrawy z dodatkiem maku goszczą na wigilijnych stołach? Tutaj na pierwszym miejscu wymienić możemy makowiec ‒ takie ciasto to jeden z najpopularniejszych świątecznych deserów. Makowiec możemy oczywiście przygotować samodzielnie ‒ z własnoręcznie mielonego maku, bądź z masy makowej. Oczywiście makowiec możemy także zakupić w cukierni.
Inna potrawą świąteczną z makiem jest kutia, w szczególności cieszy się ona popularnością na Białostocczyźnie, Lubelszczyźnie, w województwie podkarpackimi.
Podsumowanie
Kluski z makiem to jedna z popularniejszych potraw wigilijnych. Makaron własnej roboty w połączeniu ze świeżo zmielonym makiemi różniego typu dodatkami, na przykład miodem, orzechami i bakaliami smakuje doskonale. Osoby, które nie mają czasu, by przygotować wszystko od a do z skusić się mogą na przygotowanie dania z wykorzystaniem gotowej masy makowej i gotowego makaronu.
Powodzenia i smacznego!