Pierniczki świąteczne
07.03.2022
Jak Boże Narodzenie, to oczywiście pierniczki świąteczne! Wspólne wypieki i dekorowanie ciasteczkowych reniferów, ludzików czy choinek z pewnością da mnóstwo radości zarówno najmłodszym, jak i nieco starszym.
Jak upiec pierniczki świątecznie i w jaki spoób je udekorować? Zachęcamy do lektury!
Przepis na pierniczki świąteczne
Przygotowanie pierniczków nie zajmuje dużo czasu, a daje całe mnóstwo radości i sprawia, że w całym domu pachnie świętami. Jak przygotować pyszne pierniczki świąteczne?
Składniki:
Poza foremkami w różnych kształtach, wałkiem, blachą i rondelkiem, potrzebować będziemy takich składników, jak:
- 150 g masła
- 770-800 g mąki
- łyżeczka sody
- 150 g naturalnego miodu
- 150g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- przyprawa do pierników bądź samodzielnie wykonana mieszanka ulubionych przypraw: zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu i innych.
Przygotowanie
- Masło roztapiamy w rondelku, trzymamy na wolnym ogniu i dodajemy miód, cukier oraz przyprawy. Czekamy, aż wszystkie składniki rozpuszczą się. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Mąkę mieszamy z sodą, dodajemy jajka oraz wystudzoną masę. Wszystko dokładnie mieszamy i ugniatamy, aż do otrzymania jednolitej konsystencji.
- Następnie należy rozwałkować ciasto.
- Wycinamy pierniczki.
- Pierniczki układamy na wysmarowanej masłem bądź margaryną blasze.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza w przypadku funkcji termoobieg, z przypadku grzania góra-dół ustawiamy piekarnik na 180 Celsjusza. Pieczemy przez 12-15 minut.
Jak przygotować lukier na pierniki świąteczne?
Możemy wymienić kilka sposobów na przygotowanie lukru, wszystkie są bardzo proste i zajmą nam zaledwie kilka chwil:
- Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny, mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Lukier cytrynowy gotowy!
- Ubijamy 1 białko jajka, dodajemy szklankę cukru pudru i odrobinę soku z cytryny.
- Jeśli chcemy przygotować szybki, klasyczny lukier, cukier puder łączymy z wodą i mieszamy. Gotowe!
Pamiętajmy, że lukier jest bardzo kaloryczny i uważajmy na jego nadmiar na naszych pierniczkach.
Świąteczne pierniczki - jak dekorować?
Pieczenie pierniczków to dopiero część zabawy, pozostaje jeszcze wielkie dekorowanie przygotowanych przysmaków. W kilka chwil możemy stworzyć prawdziwe dzieła sztuki. Jakie składniki i artykuły będą niezbędne podczas przystrajania pierniczków? Możliwości jest wiele, pokusić się możemy o:
- różnego typu posypki
- skórkę pomarańczy
- orzechy włoskie
- orzechy laskowe
- barwniki spożywcze
- rodzynki
- perełki
- brokat
Tutaj ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia.
Najlepiej zacząć od przygotowania lukru, a następnie wymieszać go z brokatem bądź barwnikiem spożywczym. Gotowe! Teraz już możemy rysować na naszych pierniczkach. Dobrze nie mieszać całego lukru z barwnikiem bądź brokatem i zostawić trochę białego, za pomocą którego również można wykonać ciekawe ozdoby, na przykład brodę Mikołaja. Następnie możemy dekorować wypieki orzechami, perłami i innymi ozdobami.
Przechowywanie pierniczków świątecznych
Gdy już nasze pierniczki będą gotowe, zadbajmy także o ich prawidłowe przechowywanie, dzięki temu będą jeszcze smaczniejsze. Pierniki najlepiej przechowywać w szczelnym opakowaniu. Dobrze zawczasu przygotować szklany bądź blaszany pojemnik z przykrywką. W szczególności zalecane są pojemniki, których pokrywka wyposażona jest w uszczelkę - gumkę.
Dlaczego warto piec pierniczki świąteczne?
Powodów, dla których warto piec świąteczne pierniczki, jest wiele. Przede wszystkim przygotowywanie, wycinanie, pieczenie i dekorowanie pierniczków jest doskonałym sposobem, by miło spędzić czas z bliskimi osobami. W zdobienie pierniczków z pewnością angażują się najmłodsi członkowie rodziny, będą oni mogli rozwinąć swój zmysł artystyczny i kreatywność.
Warto też podkreślić, że pierniczki są bardzo smaczne, a zakup składników i pieczenie nie generują wysokich kosztów.
Pierniczki można też zapakować i wręczyć przyjaciołom i rodzinie, taki świąteczny upominek z pewnością sprawi bliskim mnóstwo radości.
Podsumowanie
Pieczenie świątecznych pierniczków to wyjątkowa tradycja. Przygotowanie wypieków nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy zmieszać mąkę, jajka, sodę, roztopione masło z miodem i przyprawą korzenną, rozwałkować, wyciąć pierniczki i włożyć do piekarnika na około 12-15 minut. Krok kolejny to dekorowanie wypieków lukrem, posypką, perełkami, orzechami czy skórką pomarańczową. Wszystko to z pewnością da mnóstwo radości zarówno małym, jak i dużym.