Używasz przestarzałej przeglądarki internetowej. Proszę zaktualizuj swoją przeglądarkę dla zapewnienia poprawnego wyświetlania strony.

Przejdź do treści
🔥Gorąca oferta! 10% zniżki🔥 Ważny do 21.11. Kod HAPPY

Pierogi wigilijne

03.03.2022

Jak wieczerza wigilijna, to oczywiście tradycyjne, świąteczne potrawy. Wśród różnego typu dań nie może zabraknąć pierogów ‒ a w szczególności pierogów z kapustą i grzybami. Jak przygotować takie pierogi, jak długo je gotować i w jaki sposób zamrozić, jeśli planujemy przygotować je kilka dni przed wigilią? Poniżej garść informacji. Zachęcamy do lektury! 

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami 

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami to prawdziwy klasyk. Takie pierogi serwowane są niemal w każdym domu. Farsz przygotowany z kapusty kiszonej i grzybów leśnych, ewentualnie z pieczarek, cienkie ciasto, podsmażona cebulka w roli okrasy smakują wybornie i mają wielu zwolenników. 

Pierogi

Jak przygotować farsz na pierogi wigilijne? 

Przygotowanie farszu do wigilijnych pierogów nie należy do trudnych zadań. Poniżej przepis. 

  1. Składniki: 
    • suszone grzybki 
    • kapusta kiszona
    • sól i pieprz
    • cebula
  2. Wykonanie:
    • grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc
    • kapustę możemy przepłukać wodą, wtedy będzie mniej kwaśna
    • kroimy kapustę 
    • kapustę wrzucamy do garnka, dodajemy wodę i gotujemy do miękkości
    • grzybki gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły
    • na oleju podsmażamy cebulkę, dodajemy grzybki
    • do grzybów i cebuli dodajemy kapustę 
    • przyprawiamy do smaku 
    • farsz odstawiamy do wystygnięcia

Jak zrobić ciasto na pierogi? 

Jak przygotować ciasto na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami? Służymy pomocą! 

  1. Składniki: 
    • mąka pszenna
    • niecałe pół łyżeczki soli
    • 4 łyżki oleju
    • gorąca woda
  2. Wykonanie:
    • przesiewamy mąkę 
    • dodajemy sól
    • dodajemy olej
    • wlewamy szklankę gorącej wody 
    • wszystko dokładnie mieszamy 
    • ciasto ugniatamy aż do uzyskania gładkiej masy 
    • ciasto, najlepiej zawinięte w folię, odstawiamy na około 30 minut do lodówki 
    • po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z lodówki, raz jeszcze ugniatamy, a następnie rozwałkowujemy
    • teraz pozostaje wyłącznie wycinanie pierogów 

Gotowe! 

Jak lepić pierogi? 

Skoro mamy już ciasto, pozostaje wycinanie i lepienie pierogów. Jak przygotować pierogi, które zachwycą nie tylko smakiem, ale także estetycznym kształtem? Już wyjaśniamy!

  1. Jeśli mamy już rozwałkowane ciasto, wycinamy kółeczka z ciasta, tutaj przyda się zwykła szklanka lub specjalna maszynka do wycinania pierogów.
  2. Każde z kółeczek delikatnie rozciągamy, na środku umieszczamy farsz. 
  3. Czas na lepienie pierogów, mamy tutaj kilka możliwości: 
  • łączymy z sobą krawędzie ciasta ‒ tak, aby farsz nie wystawał ‒ gotowe
  • kolejną opcją są pierogi z wzorkiem, lepimy pierogi tak, jak opisaliśmy to powyżej, a następnie, w miejscu sklejenia, kawałek po kawałku, delikatnie odciskami widelec, wtedy uzyskamy elegancki wzorek 
  • ciekawą propozycją są pierogi z warkoczem, wykonanie jest bardzo łatwe, sklejamy pierogi tak, jak opisaliśmy to w punkcie pierwszym, a następnie delikatnie zawijamy brzeg cista do środka 
  • ostatnia propozycja to pierogi z falbanką, ciasto sklejamy tak, jak w punkcie pierwszym, a następnie palcami delikatnie marszczymy ciasto, tak, by powstała delikatna falbanka. 

Pierogi

Ile gotować pierogi? 

No dobrze, skoro pierogi już są gotowe, pozostaje je wyłącznie ugotować. Jak to zrobić? Gotujemy w sporym garnku wodę z odrobiną soli. Gdy woda zacznie wrzeć, delikatnie wrzucamy nasze przysmaki. Jak długo powinniśmy gotować pierogi? Najlepiej około 3 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. 

Jak mrozić pierogi 

Przed świętami nikt nie narzeka na brak zajęć. Warto więc pierogi przygotować wcześniej, zamrozić, a w wigilię po prostu podgrzać. Jak mrozić pierogi? Tutaj nie ma wielkiej filozofii. Wystarczy umieścić pierogi w woreczku lub w plastikowym pudełeczku i schować do zamrażalnika. Gotowe! 

Podsumowanie 

Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych. I choć wspomniane przysmaki dostaniemy w sklepach, wiele osób decyduje się na ich samodzielne przygotowanie. Zarówno zrobienie farszu, jak i ciasta, lepienie pierogów bądź mrożenie ich nie należą do skomplikowanych czynności, poza tym własnoręcznie ulepione pierogi będą smakowac naprawdę wyjątkowo. Powodzenia! 

Stwórz wiadomość
Podaruj radość
🔥Gorąca oferta! 10% zniżki🔥
Oferta ważna do 21.11
Wklej kod w koszyku aby dodać zniżkę