Pierogi wigilijne
03.03.2022
Jak wieczerza wigilijna, to oczywiście tradycyjne, świąteczne potrawy. Wśród różnego typu dań nie może zabraknąć pierogów ‒ a w szczególności pierogów z kapustą i grzybami. Jak przygotować takie pierogi, jak długo je gotować i w jaki sposób zamrozić, jeśli planujemy przygotować je kilka dni przed wigilią? Poniżej garść informacji. Zachęcamy do lektury!
Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami
Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami to prawdziwy klasyk. Takie pierogi serwowane są niemal w każdym domu. Farsz przygotowany z kapusty kiszonej i grzybów leśnych, ewentualnie z pieczarek, cienkie ciasto, podsmażona cebulka w roli okrasy smakują wybornie i mają wielu zwolenników.
Jak przygotować farsz na pierogi wigilijne?
Przygotowanie farszu do wigilijnych pierogów nie należy do trudnych zadań. Poniżej przepis.
- Składniki:
- suszone grzybki
- kapusta kiszona
- sól i pieprz
- cebula
- Wykonanie:
- grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc
- kapustę możemy przepłukać wodą, wtedy będzie mniej kwaśna
- kroimy kapustę
- kapustę wrzucamy do garnka, dodajemy wodę i gotujemy do miękkości
- grzybki gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły
- na oleju podsmażamy cebulkę, dodajemy grzybki
- do grzybów i cebuli dodajemy kapustę
- przyprawiamy do smaku
- farsz odstawiamy do wystygnięcia
Jak zrobić ciasto na pierogi?
Jak przygotować ciasto na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami? Służymy pomocą!
- Składniki:
- mąka pszenna
- niecałe pół łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju
- gorąca woda
- Wykonanie:
- przesiewamy mąkę
- dodajemy sól
- dodajemy olej
- wlewamy szklankę gorącej wody
- wszystko dokładnie mieszamy
- ciasto ugniatamy aż do uzyskania gładkiej masy
- ciasto, najlepiej zawinięte w folię, odstawiamy na około 30 minut do lodówki
- po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z lodówki, raz jeszcze ugniatamy, a następnie rozwałkowujemy
- teraz pozostaje wyłącznie wycinanie pierogów
Gotowe!
Jak lepić pierogi?
Skoro mamy już ciasto, pozostaje wycinanie i lepienie pierogów. Jak przygotować pierogi, które zachwycą nie tylko smakiem, ale także estetycznym kształtem? Już wyjaśniamy!
- Jeśli mamy już rozwałkowane ciasto, wycinamy kółeczka z ciasta, tutaj przyda się zwykła szklanka lub specjalna maszynka do wycinania pierogów.
- Każde z kółeczek delikatnie rozciągamy, na środku umieszczamy farsz.
- Czas na lepienie pierogów, mamy tutaj kilka możliwości:
- łączymy z sobą krawędzie ciasta ‒ tak, aby farsz nie wystawał ‒ gotowe
- kolejną opcją są pierogi z wzorkiem, lepimy pierogi tak, jak opisaliśmy to powyżej, a następnie, w miejscu sklejenia, kawałek po kawałku, delikatnie odciskami widelec, wtedy uzyskamy elegancki wzorek
- ciekawą propozycją są pierogi z warkoczem, wykonanie jest bardzo łatwe, sklejamy pierogi tak, jak opisaliśmy to w punkcie pierwszym, a następnie delikatnie zawijamy brzeg cista do środka
- ostatnia propozycja to pierogi z falbanką, ciasto sklejamy tak, jak w punkcie pierwszym, a następnie palcami delikatnie marszczymy ciasto, tak, by powstała delikatna falbanka.
Ile gotować pierogi?
No dobrze, skoro pierogi już są gotowe, pozostaje je wyłącznie ugotować. Jak to zrobić? Gotujemy w sporym garnku wodę z odrobiną soli. Gdy woda zacznie wrzeć, delikatnie wrzucamy nasze przysmaki. Jak długo powinniśmy gotować pierogi? Najlepiej około 3 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Jak mrozić pierogi
Przed świętami nikt nie narzeka na brak zajęć. Warto więc pierogi przygotować wcześniej, zamrozić, a w wigilię po prostu podgrzać. Jak mrozić pierogi? Tutaj nie ma wielkiej filozofii. Wystarczy umieścić pierogi w woreczku lub w plastikowym pudełeczku i schować do zamrażalnika. Gotowe!
Podsumowanie
Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych. I choć wspomniane przysmaki dostaniemy w sklepach, wiele osób decyduje się na ich samodzielne przygotowanie. Zarówno zrobienie farszu, jak i ciasta, lepienie pierogów bądź mrożenie ich nie należą do skomplikowanych czynności, poza tym własnoręcznie ulepione pierogi będą smakowac naprawdę wyjątkowo. Powodzenia!