Przekąski na święta Bożego Narodzenia
03.03.2022
W bożonarodzeniowym menu nie może zabraknąć smacznych przekąsek. Jakimi przekąskami na zimno możemy zaskoczyć domowników i gości? W zależności od preferencji przygotować możemy mięsna, warzywna, a nawet rybne przysmaki. Zachęcamy do lektury!
Przekąski na zimno
Jakie przekąski na zimno będą idealne na święta Bożego Narodzenia? Przygotowaliśmy kilka propozycji, wymienić tutaj możemy:
- Jajka faszerowane awokado
Składniki:
- 6 jajek
- awokado
- czerwona cebula
- sok z cytryny
- łyżka oliwy z oliwek
- przyprawy
Wykonanie:
- Gotujemy na twardo jajka i odstawiamy do wystygnięcia.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, kropimy sokiem z cytryny.
- Gdy już jajka ostygną, obieramy je ze skorupek, kroimy na pół, wyjmujemy zółtko.
- Awokado mieszamy z żółtkami jajek, cebulką, oliwą.
- Doprawiamy do smaku
- Masą z awokado i żółtek dekorujemy białka.
- Gotowe!
2. Koreczki
Koreczki zawsze cieszą się dużą popularnością, są łatwe w przygotowaniu i naprawdę smaczne. Co więcej, możemy modyfikować je w dowolny sposób. Poniżej nasza propozycja.
Składniki:
- ser blue
- kabanosy
- papryka
- pomidorki koktajlowe
- wykałaczki
Wykonanie:
- Produkty kroimy w niewielką kostkę.
- Nadziewamy w dowolnej kolejności na wykałaczki.
- Gotowe!
3. Fasolka szparagowa w szynce
Składniki:
- fasolka szparagowa
- szynka szwarcwaldzka, parmeńska lub plasterki boczku
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Fasolę myjemy, czyścimy i gotujemy.
- Po około 6-7 fasolek zawijamy w jeden plester szynki.
- Tak przygotowane roladki podsmażamy do zarumienienia.
4. Carpaccio z pieczonych buraków
Składniki:
- buraki
- rukola lub roszponka
- orzechy włoskie
- kawałek parmezanu
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- przyprawy
Przygotowanie:
- Pieczemy buraki.
- Gdy już buraki wystygną, kroimy je na cienkie plasterki.
- Buraki układamy na talerzyku.
- Na burakach układamy rukolę i roszponkę.
- Wszystko posypujemy orzechami i parmezanem.
- Przygotowujemy sos: sok z cytryny mieszamy z oliwą z oliwek, dodajemy sól i pieprz.
- Polewamy sosem carpacio .
- Gotowe!
5. Ryba w galarecie
Składniki:
- kilogram filetów rybnych (mintaj, dorsz)
- włoszczyzna
- przyprawy
- żelatyna
Wykonanie:
- Filety płuczemy i osuszamy, dzielimy na kawałki i oprószamy przyprawami.
- Włoszczyznę obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka.
- Włoszczyznę zalewamy około 2 litrami wody.
- Przyprawiamy do smaku i gotujemy przez około 20-30 minut.
- Do wywaru dodajemy kawałki ryby, całość gotujemy.
- Delikatnie wyławiamy kawałki ryby i układamy je na półmisku.
- Odcedzamy wywar i doprawiamy go do smaku.
- Przygotowujemy żelatynę i dodajemy ją do wywaru.
- Rybę zalewamy wywarem.
- Gotowe!
6. Koperty z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- szpinak
- średnia cebula
- czosnek
- 100 g sera typu feta
- 1 jajko do posmarowania
- 2-3 łyżki oleju
- przyprawy: sól i pieprz
Wykonanie:
- Na patelni podsmażamy cebulkę i czosnek.
- Dodajemy szpinak całość mieszamy.
- Dodajemy pokruszony ser.
- Możemy doprawić do smaku.
- Rozwijamy ciasto francuskie i kroimy na kwadraty wielkości około 10 x 10 cm.
- Na każdym kwadracie umieszczamy łyżeczkę farszu.
- Sklejamy koperty.
- Na końcu smarujemy jajkiem.
- Koperty pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 220 stopni.
7. Babeczki z łososia
Składniki:
- wędzony łosoś w plasterkach
- biały kremowy serek, na przykład mascarpone
- 3 jajka
- czosnek
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- 200 g żółtego sera w plasterkach
- sól, pieprz
- opcjonalnie natka pietruszki lub koperwek
Wykonanie:
- Gotujemy jajka na twardo i odstawiamy do wystygnięcia.
- Przygotowujemy serek, chrzan, przyprawy, natkę pietruszki i koprek.
- Gdy jajka wystygną, obieramy je ze skorupki i kroimy.
- Mieszamy jajka z serkiem, chrzanem i przyprawami.
- Rozkładamy plasterki łososia.
- Na każdym plasterku umieszczamy farsz.
- Uformowaną babeczkę układamy na plasterku sera zółtego.
Gotowe!
Sałatki na święta
Oczywiście ciekawą propozycją są także sałatki. W zależności od preferencji skusić się możemy na takie przysmaki, jak:
- sałatka warzywna
- sałatka śledziowa
- sałatko z rukolą i mango
- sałatka z kaszą jaglaną i granatem
- sałatka ryżowa z szynką
Podsumowanie
Przygotowanie smacznych przekąsek wcale nie musi być czasochłonne. Czasem wystarczy kilka minut, by przygotować coś naprawdę pysznego. Na święta przygotować możemy rożki ze szpinakiem i serem feta, babeczki z łososia, koreczki. Niezastąpione będą też różnego typu sałatki. Smacznego!